Haber

Paşinyan yine tehlikeli sularda: Savaş mümkün!

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Paşinyan yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile savaş olasılığını yüksek olarak değerlendirerek, “Barış anlaşması imzalanmadıkça ve böyle bir anlaşma iki ülke parlamentolarında onaylanmadıkça, yeni bir savaş elbette çok muhtemeldir” dedi.

Hem Batı’nın hem de Rusya’nın birbirini suçladığını belirten Paşinyan, “Batı’da bazı çevrelerin mantığına göre Rusya yükümlülüklerini yerine getirmediği için bizim beklentilerimizin tamamını karşılamıyor. Aynı şekilde Rusya da bize Batı’yı aynen anlatıyor.”

AZERBAYCAN BARIŞ ANLAŞMASI İÇİN İLK ADIMI ATTI

İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun çözümü için arabuluculuk yapmaktadır. Azerbaycan, iki ülke arasında barış anlaşmasının hazırlanması için ilk adımı attı ve Ermenistan’a beş maddelik bir barış anlaşması teklifinde bulundu. Ermenistan bu teklifleri kabul etmesine rağmen barış görüşmelerine hazır olduğunu ilan etti. Ancak müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Azerbaycan’ın Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin Koridoru’nu güvenlik gerekçesi ile geçici olarak kapatmasının ardından iki ülke arasındaki gerilim daha da arttı.

AZERBAYCAN’IN 5 ELEMENT ÖNERİSİ

Azerbaycan’ın Ermenistan’a 5 maddelik barış anlaşması önerisi, devletlerin karşılıklı olarak birbirlerinin egemenliğini, toprak bütünlüğünü, uluslararası amaçların dokunulmazlığını ve siyasi bağımsızlığını tanıması; Devletlerin birbirlerine karşı toprak iddialarının olmadığına ve gelecekte bu tür iddialarda bulunmamak için yasal yükümlülükleri olduğuna dair karşılıklı teyit; birbirlerinin güvenliğini tehdit etmekten, siyasi bağımsızlığa ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerden ve güç kullanımından ve BM Şartı’nın amaçlarıyla bağdaşmayan diğer durumlardan kaçınmak; hedefleri belirlemek ve diplomatik ilişkiler kurmak; Ulaşım ve bağlantı hatlarının açılmasını, ilgili diğer bağlantı ağlarının kurulmasını ve ilgi alanlarında işbirliğini içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu